Economics

Economics Notes in Hindi भारतीय अर्थव्यवस्था

Economics Notes in Hindi Today in this post We are providing Economics Book PDF in Hindi Which is mainly important for UPSC, PSC, SSC, Railway, SSC CGL, Bank, SI, Railway and all other exams. Indian Economics PDF Free From Link Given Below.

Economics Notes in Hindi, Plays a vital role in All Competitive Exams. So candidates must focus on Indian Economy and Free download this Indian Economics Handwritten Notes in Hindi Study Material to get important questions with the best solution regarding Various Exams.

Economics Notes in Hindi

Economics Notes in Hindi

Indian Economics Handwritten Notes

Economics Notes in Hindi covered thoroughly under the guidance of subject experts. this Economy Book PDF UPSC, SSC CGL 2020, CHSL, SI, FCI, CDS, NDA, Railway, Bank, Defense.

While presenting Economics Notes in Hindi day to day on the website, we have taken care to select the topic of Economics Notes PDF which is important for competitive exams and does not increase your reading burden by including non-essential facts in it.

Economics Notes in Hindi has received a large number of downloads for which we greet all our readers. We hope that Economics PDF in Hindi will prove to be extremely beneficial for our readers.

Any material in Economics Notes in Hindi is useless if questions are not asked in the examination from that material, in this view our Indian Economics PDF is very successful. Most of the questions in PSC and UPSC and other examinations have also been asked from our Economics Notes PDF.

Topics are covered in Indian Economics PDF

  • मौद्रिक नीति और उसका विवरण
  • वित्त आयोग और उसकी भूमिका
  • अर्थव्यवस्था में माल के प्रकार
  • भारतीय अर्थव्यवस्था और इसकी विशेषताएं
  • 2018 का आर्थिक सर्वेक्षण
  • थ्योरी डिमांड एंड सप्लाई
  • मुद्रास्फीति
  • राष्ट्रीय आय
  • धन और बैंकिंग
  • राजकोषीय नीति और राजकोषीय घाटा
  • आरबीआई और इसकी भूमिका विस्तार से
  • भारत में आर्थिक सुधार
  • अर्थव्यवस्था की वृद्धि में योगदान देने वाली नवीनतम योजनाएँ (करंट अफेयर्स)
  • भारत में कर प्रणाली
  • पंचवर्षीय योजनाएं और वित्त आयोग
  • भुगतान का संतुलन

About Economics Notes in Hindi There are many topics like Theory Demand and supply, Inflation, National Income, Money and banking, Fiscal policy and fiscal deficit, RBI and its role in detail, Economic Reforms in India, These topics are also helpful for people preparing for SSC, UPSC and

Economics Notes in Hindi PDF

Book NameIndian Economics PDF
QualityGood
LanguageHindi
No. of Pages76
Size10 MB
FormatPDF

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadEnglish Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To DownloadReasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To DownloadHistory Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To DownloadEnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To DownloadSSC Notes Download > Click Here To Download

Economics Most Important Questions Answer

  • 1. भारत की अर्थव्यवस्था कैसी है
    उत्तर. मिश्रित अर्थव्यवस्था
  • 2. मिश्रित अर्थव्यवस्था का क्या अर्थ है
    उत्तर. सार्वजनिक एवं निजी क्षेत्र का साथ-साथ होना
  • 3. आर्थिक दृष्टि से भारत कैसा देश है
    उत्तर. विकासशील
  • 4. भारतीय अर्थव्यवस्था में कौन-से क्षेत्र की हिस्सेदारी सकल राष्ट्रीय उत्पाद में सबसे अधिक है
    उत्तर. तृतीयक क्षेत्र
  • 5. क्रयशक्ति समता (Purchasing Power Parity-PPP) के आधार पर विश्व में भारतीय अर्थव्यवस्था का कौन-सा स्थान है
    उत्तर. तीसरा तना भाग कृषि में लगा है
    उत्तर. 52%
  • 7. भारत में बेरोजगारी के आंकड़े कौन एकत्रित व प्रकाशित करता है
    उत्तर. राष्ट्रीय नमूना सर्वेक्षण संगठन (एनएसएसओ)
  • 8. राष्ट्रीय ग्रामीण विकास संस्थान कहाँ स्थित है
    उत्तर. हैदराबाद
  • 9. संरचनात्मक बेरोजगारी का प्रमुख कारण क्या है
    उत्तर. अपर्याप्त उत्पादन क्षमता
  • 10. योजना आयोग किसके सवेक्षण के आधार पर गरीबी की रेखा से नीचे के लोगों का आकलन करता है
    उत्तरराष्ट्रीय नमुना सर्वेक्षण संगठन (एनएसएसओ)
  • 11. अंतोदय कार्यक्रम का उद्देश्य क्या है
    उत्तर. गरीबों में से अधिक गरीब की मदद करना
  • 12. कुटीर ज्योति योजना क्या है
    उत्तर. ग्रामीण क्षेत्रों में गरीबी की रेखा के नीचे जीवन यापन करने वाले परिवार को निःशुल्क विद्युत सुविधा देना
  • 13. वर्ल्ड डवलपमेंट रिपोर्ट किसका वार्षिक प्रकाशन है
    उत्तर. विश्व बैंक
  • 14. बंद अर्थव्यवस्था का अर्थ क्या है
    उत्तर. आयत-निर्यात बंद
  • 15. भारत में प्रच्छन्न बेरोजगारी सामान्यतः कहाँ दिखाई पड़ती है
    उत्तर. कृषि में
  • 16. भारत में निर्धनता के स्तर का आकलन किससे किया जाता है
    उत्तर. परिवार के उपभोग व्यय के आधार पर
  • 17. हरित सूचकांक किसके द्वारा विकतिस किया गया था
    उत्तर.संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम
  • 18. भारतीय अर्थव्यवस्था के उदारीकरण का अग्रदूत किसे माना जाता है
    उत्तर. डॉ. मनमोहन सिंह
  • 19. अर्थव्यवस्था में क्षेत्रों को सार्वजनिक और निजी में किस आधार पर वर्गीकृत किया जाता है
    उत्तर. उद्यमों के स्वामित्व के आधार पर
  • 20. भारतीय में सर्वप्रथम राष्ट्रीय आय का अनुमान किसने लगाया था
    उत्तर. दादाभाई नौरोजी ने
  • 21. भारत राष्ट्रीय आय की गणना कौन करता है
    उत्तर. केंद्रीय सांख्यिकीय संगठन
  • 22. ग्रामीण क्षेत्रों में गरीबी के आकलन के लिए किस सूचकांक को आधार माना गया है
    उत्तर. कृषि श्रमिकों का उपभोक्त मूल्य सूचकांक
  • 23. ‘सर्वोदय योजना’ के संस्थापक कौन थे
    उत्तर. जय प्रकाश नारायण
  • 24. ‘वैट’ किस प्रकार का कर है
    उत्तर. अप्रत्यक्ष कर
  • 25. भारत में वैट कर कब लागू हुआ
    उत्तर. 1 अप्रैल, 2005
  • 26. करेंसी नोट प्रेस कहाँ है
    उत्तर. नासिक
  • 27. नरसिंहम समिति का संबंध किससे है
    उत्तर. बैंकिंग सुधार
  • 28. ‘बुल एंड बीयर’ शब्द किससे संबंधित है
    उत्तर. शेयर बाजार से
  • 29. मुद्रा की मात्रा में कमी क्या कहलाती है
    उत्तर. मुद्रा का संकुचन
  • 30. जिस नीति को देश का केंद्रीय बैंक परिणात्मक व गुणात्मक उपकरणों के माध्य से लागू करता है, उसे क्या कहते हैं
    उत्तर.मौद्रिक नीति
  • 31. जब सरकार की आय कम तथा व्यय ज्यादा होता है, उस अर्थव्यवस्था को क्या कहा जाता है
    उत्तर. घाटे की अर्थव्यवस्था
  • 32. जब किसी आवश्यकता को कीमत, समय, स्थान से प्रस्तुत किया जाता है तो उसे क्या कहते है
    उत्तर. माँग
  • 33.जब किसी देश की जनसंख्या की जन्म दर में पर्याप्त कमी ना हो तो उसे क्या कहा जाता है
    उत्तर.जनसंख्या विस्फोट
  • 34. आर्थिक वृद्धि का आधार क्या है
    उत्तर. उत्पादन

You can also share it through the Facebook, WhatsApp button below, if you want a similar PDF daily, then visit our website daily.

Like Us on FB
Follow Us on Twitter
Join Us On Facebook

Job-Adda.in has been created only for Educational Purpose Education Sector, and does not own, nor has it been created nor scanned some of the books, Notes, PDF Material, Books available on it. We only provide the link and material already available on the Internet. If in any way it violates the law or has any problem, please mail us. Rohitstudy88@gmail.com

So how did you like our Economics Notes in Hindi please tell us by commenting below and also for any kind of notes below, let us know which notes you need available and which information related to the recruitment exam is available in Hindi. Do share with any other students.

  • Vision IAS Notes in Hindi PDF Free Download : Click Here
  • Constitution of India Hindi PDF Download : Click Here
  • Indian History in Hindi PDF Download भारत का इतिहास : Click Here
  • Medieval History of India in Hindi PDF Download : Click Here
  • Indian Geography in Hindi PDF : Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker