Indian and world Geography PDF Download

Indian and world Geography PDF Today in this post We are providing Indian and world Geography PDF Notes Which is mainly important for MPPSC, SSC, UPPSC, Railway, SSC, Bank, SI, Railway and all other competitive exams.Indian and world Geography Questions Answers Download Free From Link Given Below. Indian and world Geography PDF Download, Plays a vital role in Competitive Exams 2019. So candidates must focus on this topic and download this PDF With Answer to get important questions with best solution regarding Various Exams.

Indian and world Geography PDF Download

Download Indian and world Geography PDF

Book Name Indian and world Geography PDF
Quality Good
Language Hindi
No. of Pages 89
Size 41 MB
Format PDF

Download PDF

Indian and world Geography PDF

1. निम्नलिखित में से कौन सा भौगोलिक शब्द ” उप-महाद्वीपीय भूमि के टुकड़े से संबंधित है जो पानी से घिरा हुआ है ”?

A. प्रायद्वीप

B. खाड़ी

सी। स्ट्रेट

डी। द्वीप

उत्तर: डी

2. निम्नलिखित में से कौन सा भौगोलिक शब्द है जो तीन तरफ से पानी से घिरा हुआ है?

A. प्रायद्वीप

B. खाड़ी

सी। स्ट्रेट

डी। द्वीप

उत्तर: ए

3. निम्नलिखित में से कौन सा भौगोलिक शब्द प्राकृतिक रूप से गठित, संकीर्ण, आमतौर पर नौगम्य जलमार्ग से संबंधित है जो पानी के दो बड़े निकायों को जोड़ता है?

A. प्रायद्वीप

B. खाड़ी

सी। स्ट्रेट

डी। द्वीप

उत्तर: सी

4. निम्नलिखित में से कौन of आर्किपेलैगो ’की उपयुक्त परिभाषा है?

उ। एक गोलाकार प्रवाल भित्ति जो एक उथला लैगून घेरती है।

B. एक श्रृंखला या द्वीपों का समूह एक साथ समूहीकृत।

C. पृथ्वी पर पौधे और पशु का जीवन।

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans: बी

5. निम्न में से कौन सा दुनिया का सबसे बड़ा द्वीपसमूह है?

ए। अंडमान और निकोबार द्वीप

B. मलेशिया

सी। इंडोनेशिया

डी। मालदीव

उत्तर: सी

6. निम्न में से कौन सा विश्व का सबसे बड़ा प्रायद्वीप है?

उ। भारत

B. दक्षिण अफ्रीका

सी। अरब

D. दोनों A & B

उत्तर: सी

7. निम्नलिखित में से कौन पीर पंजाल श्रेणी से होकर गुजरता है और मनाली और लेह को सड़क मार्ग से जोड़ता है?

ए। रोहतास दर्रा

बी। मन पास

सी। नीती पास

डी। नाथुला पास

उत्तर: ए

8. सिंधु नदी ने निम्नलिखित में से कौन सा पास बनाया है?

ए। रोहतास दर्रा

बी नाथुला पास

सी। बरलाचला दर्रा

डी। बनिहाल पास

उत्तर: डी

9. कैलाश और मानसरोवर के बीच भूमि मार्ग के लिए कौन सा मार्ग है?

ए मन पास

बी। रोहतास पास

सी। नाथुला पास

डी। बरालाचला पास

उत्तर: ए

10. निम्नलिखित में से कौन-सा दर्रा श्रीनगर को लेह से जोड़ता है?

ए मन पास

बी। रोहतास पास

सी। नाथुला पास

डी। ज़ोजी ला पास

उत्तर: डी

So how did you like our Indian and world Geography PDF, please tell us by commenting below and also for any kind of notes below, let us know which notes you need available and which information related to the recruitment exam is available in Hindi. Do share with any other students.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!