Art and Culture of India by Nitin Singhania PDF

0
Art And Culture

Download Nitin Singhania ART and Culture PDF. Dear Readers Today, we have brought a very important PDF Book related to General Studies for Art and Culture of India by Nitin Singhania for UPSC prelims for all students. For your information, let us know that in this Nitin Singhania Art and Culture Notes, you have been given a collection of important questions about ‘भारतीय कला एवं संस्कृति’ which has been asked many times in your competitive exams.

Art and Culture of India PDF

If you are preparing for upsc then I would say that you read the book of Indian Art and Culture by Nitin Singhania. If you want to read the important chapter, then list it below. Which will prove to be helpful for you. Also, if you want to download a PDF of Nitin Singhania book, then click on the link below.

The Topics are available in this book: 

  • Chapter 1 : Indian Architecture, Sculpture and Pottery
  • Chapter 2 : Indian Paintings.
  • Chapter 4 and 10 : UNESCO’s list of tangible and intangible cultural heritage.
  • Chapter 5 : Indian Music
  • Chapter 6 : Indian Dance forms
  • Chapter 12 : Religions in India (very important)
  • Chapter 18 : Fairs and festivals (selectively)
  • Chapter 19 : Awards and Honors

Art and Culture UPSC Book

Nitin Singhania ART and Culture Book PDF Download in Hindi is a great book for UPSC and you will find most of the previous year questions in this book, The book covers almost all the topics important for UPSC. Please download this PDF Book now.

Art and Culture Nitin Singhania 

This is an incredible book on Indian art and culture.it is the updated latest edition. The best thing is the author has provided past years questions with solutions at the end of every chapter both for prelims and mains which makes this book even more resourceful. Its good for SSC and other exams.

art and culture of india

Details of Nitin Singhania Art and Culture PDF :

  • Book Name : Indian Art And Culture By Nitin Singhania
  • Language : Hindi
  • Papers : 265
  • Size : 28 MB
  • Quality : Original


If Unable to download. Try Mirror Link
Alternate: Click Here

Or Buy & Get 27% Discount on Indian Art and Culture Book :

List Price : INR 550.00
Price : INR 315.00
You Save : INR 235.00
art and culture in india
art and culture nitin singhania

Art and Culture PDF Questions

1. The famous painter Vincent van Gogh belonged to which country?

  1. Spain
  2. The Netherlands
  3. Italy
  4. France

Ans. 2

2. ‘Madhubani’ a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. West Bengal
  4. Rajasthan

Ans. 1

3. Pablo Picasso belonged to which country?

  1. France
  2. Germany
  3. Spain
  4. Italy

Ans. 3

4. Nand Lal Bose, Manjit Bawa, Tyeb Mehta are

  1. Classical Singers
  2. English Poets
  3. Photographers
  4. Painters

Ans. 4

5. Warli painting is indigenous to which State?

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Odisha
  4. Maharashtra

Ans. 4

6. Raja Harishchandra, an early Indian film was produced by

  1. Dada Saheb Phalke
  2. Ashok Kumar
  3. Ardeshir Irani
  4. Gurudatt
Ans. 1

 

7. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

  1. Shakas
  2. Greeks
  3. Huns
  4. Persians
Ans. 2

 

8. Who among the following is a distinguished actor as well as recipient of Jnanpith Award (the highest literary award in India)?

  1. Vijay Tendulkar
  2. Kaifi Azmi
  3. Javed Akhtar
  4. Girish Karnad
Ans. 4

 

9. Homi Vyarawalla is acclaimed as India’s first –

  1. Lady Painter
  2. Lady Photojournalist
  3. Lady Kathak Dancer
  4. Lady Playback singer

Ans. 2

10. Ikebana is Japanese art of :

  1. paper craft
  2. dress designing
  3. miniature tree farming
  4. flower arrangement

Ans. 4

Art and Culture Book Review

Comes from the IAS officer himself, its a must book for absolute understanding of the subject. I would suggest everyone to have the book for UPSC Art & Culture –By Parikshit Rajurkaron (5 November 2017)

It’s a lovely book. Not only the content, but the print quality and overall aesthetics is also brilliant. You’d love the feel of the book in your hands. Most importantly, the content quality is amazing, comprehensive yet focused. A must have. –By Pankaj Kasanaon (7 January 2018)

Also Must Read These Book:

Must Read : UPSC CSE GENERAL STUDIES MAIN (2001-2017) Solved Papers

Must Read : Indian Polity Notes for UPSC Prelims PDF

Must Read : UPSC Prelims Gs Paper 1 Practice MCQ by Disha Publication

Must Read : Art and Culture Notes by Civils Daily PDF Download

Friends, I hope you like this “art and culture Book” and this book will prove useful to you in the preparation of competitive exams. Friends, if you find this book useful, then share this post with your friends on facebook and whatsapp. So that your friends can also take advantage of this book.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here