Downloads GK GS

Lucent General Knowledge GK Book PDF लुसेन्ट जीके 2020

Lucent GK PDF: Hello Friends, I hope that all of you will have very good preparation, today we have brought Lucent General Knowledge PDF to make your preparation better. Because today we have brought the latest edition of this book for you. Which you can download with the help of the given link. Most importantly this Lucent GK Book PDF for all competitive exams like UPSC, IAS, SSC, Bank, Railway, PSC, etc. are very useful. If you are preparing for competitive exams then you will know the importance of this Lucent GK 2019 PDF written by Lucent Publication.

Lucent General Knowledge PDF

Lucent GK PDF

Let us tell you something special that the candidate can also highlight these by reading these notes and can also make self notes made by them.

This material was provided by Job-Adda.in for informational purposes only. We are not responsible for its contents.

Read here also: Lucent General Science PDF (समान्य विज्ञान)

Lucent GK PDF

Lucent GK Book, Those provided here are for the purpose of education only. Please use them to build your knowledge and do not make them commercial. We request you to honor our hard work.

Our Aim:-

Through this website, we are trying to help such students, who for some reason do not receive any kind of study material like Magazine, Class Notes, E-Books, Solved Papers, Previous year Papers, Books in PDF etc. We Are able to do If you guys supported then our efforts will continue.

Lucent Book PDF

For any suggestion or complaint, do let us know by writing on the Comment Box below.

If you have just started preparing for a government job or you have come to this website for the first time, then we advise you to know about Download, Maths, Reasoning, English and Hindi, for better understanding.

Read here also: Lucent Hindi Grammar Book

Content of lucent’s general knowledge pdf

Lucent GK Book

Book Name: Lucent GK Latest Edition
Size: 59 MB
Pages:
501
Format: PDF
Quality Excellent
Language: Hindi


If Unable to download. Try Mirror Link
Alternate Link: Click Here

Or Buy & Get 27% Discount on Lucent’s Samanya Gyan Book:

[easyazon_infoblock align=”center” identifier=”B07NVPGKQW” locale=”IN” tag=”jobaddain-21″]

Friends, if you have any kind of question from Lucent gk book in Hindi pdf free download or you need eBook, then you can comment below. If you want information about any exam or any kind of help, then you can comment. If you liked our post, then share it with your friends and help them.

Lucent General Knowledge in Hindi PDF Free Download

1. नमकीन क्षेत्र में होने वाली वनस्पतियों को क्या कहते है?
उत्तर. हैलोफाइट
2. पौधे का कौन सा भाग श्वसन करता है?
उत्तर. पौधे की पत्ती साँस लेने का काम करती है .
3. केला और नारियल कैसे फल है।
उत्तर.बीजपत्री
4. सिनकोना पौधे के तने की छाल से क्या प्राप्त की जाती है?
उत्तर. कुनैन प्राप्त की जाती है
5. बीज के अंकुरण में क्या महत्वपूर्ण होता है?
उत्तर. हवा नमी एवं उपयुक्त ताप
6. यीस्ट और मशरूम क्या होते है?
उत्तर. फफूँद (फंजार्इ)
7. कीटों के वैज्ञानिक अध्ययन को क्या कहते है ?
उत्तर. एन्टोमोलाजी
8. फल विज्ञान के अध्ययन को क्या कहते है ?
उत्तर. पोमोलाजी
9. पुष्प विज्ञान के अध्ययन को क्या कहते है।
उत्तर.फ्लोरीकल्चर
10. सब्जी विज्ञान के अध्ययन को क्या कहते है।
उत्तर.ओलेरीकल्चर
11. आँख का वह भाग जिसमें वर्णांक होल होता है तथा जो किसी व्यकित की आँखों का रंग निशिचत करता है उसे क्या कहते है।
उत्तर. आइरिस
12. अमोनिया को नाइट्रेट में बदलने में कौन भूमिका निभाता है।
उत्तर.नाइट्रोसोमोनास
13. जीनोम चित्रण का सम्बन्ध किस के चित्रण से है।
उत्तर.जीन्स
14.बारूदी सुरंगो का पता लगाने में कौन उपयोगी होते है।
उत्तर.पंतगा
15. एजोला नीलहरित शैवाल एवं एल्फाल्फा किस के रूप प्रयोग होते है।
उत्तर.जैव उर्वरक
16. कौन एक आँख से आगे की ओर तथा उसी समय दूसरी आँख से पीछे की ओर देख सकता है।
उत्तर. गिरगिट
17. कृषि की वह शाखा जो पालतु पशुओं के चारे आश्रय, स्वास्थ्य तथा प्रजनन से सम्बधित होती है उसे क्या कहते है।
उत्तर. पशुपालन (एनीमलहस्बेन्ड्री)
18. वृद्व अवस्था के अध्ययन को क्या कहा जाता है।
उत्तर.जेरेन्टोलाजी
19. जनसंख्या एवं मानव जाति के महत्वपूर्ण आंकडो के अध्ययन को कहते है।
उत्तर. जनांकिकी
20. एक जलीय पौधे को क्या कहते है।
उत्तर. हाइड्रोफाइट
21. हरे फलों को कृत्रिम रूप से पकाने हेतु कौन सी गैस का प्रयोग करते है।
उत्तर.एसीटिलीन
22. प्रकाश संष्लेशण की कि्रया में प्रकाश ऊर्जा , किस उर्जा में परिवर्तित होती है।
उत्तर.रासायनिक ऊर्जा
23. वृक्ष की आयु का वर्शो में निर्धारण किस आधार पर किया जाता है।
उत्तर. उसमें उपस्थित वार्शिक वलयों की संख्या के
24. समतापी प्राणियों में ताप का नियमन करने वाला मस्तिष्क केन्द्र क्या है।
उत्तर. हाइपोथैलेमस
25. हमारी जीभ पर स्वाद कलिकाएें , जो खटटे का ज्ञान कराती है जीभ के किस भाग पर पायी जाती है।
उत्तर.पाश्र्व भाग में
26. मृदा को नाइट्रोजन से भरपूर करने वाली फसल कौन सी है।
उत्तर. मटर की फसल
27. मस्तिष्क का जो भाग बुध्दि का भाग कहलाता है, उसे वैज्ञानिक भाशा में क्या कहलाता है ?
उत्तर. सेरीब्रल हेमीसिफयर
28. नदियाें में जल प्रदूषण किस से मापा जाता है ?
उत्तर. पानी में आक्सीजन की घुली हुर्इ मात्रा से
29. शिशु का पित्रत्व स्थापित करने के लिए किस तकनीक का प्रयोग किया जा सकता हैं।
उत्तर.डीएनए फिंगर प्रिंटिग का
30. घोंसला बनाने वाला वाला सांप कौन सा है।
उत्तर. किंग कोबरा
31. उत्परिवर्तन का सिध्दांत किसने दिया था ।
उत्तर. डी व्रीज ने
32. मनुष्य में अवषेशी अंग क्या है।
उत्तर. कर्णपल्लव पेशिया
33. प्याज की खेती कैसे की जाती है।
उत्तर. पौध प्रतिरापण करके
34. जीव विज्ञान का जनक कौन थे ।
उत्तर. अरस्तु
35. इफेडि्रन औषधि का उपयोग किस रोग में होता है .
उत्तर. अस्थमा
36. चावल की फसल के लिए कौन अच्छे जैव उर्वरक का कार्य करता है।
उत्तर. नीलहरित शैवाल
37. कौन सा किडा अपने जीवन चक्र के कोषित चरण में वाणिजियक तन्तु पैदा करता है।
उत्तर. रेशम का
38. वनस्पति विज्ञान के जनक कौन थे।
उत्तर.थि्रयोफ्रेस्टस
39. लम्बे समय तक कठोर शारीरिक कार्य के पश्चात मांसपेसियों में थकान अनुभव होने का कारण क्या होता है ।
उत्तर. ग्लूकोज का अवक्षय
40. एक वयस्क मनुष्य के प्रत्येक जबडे में कितने दांत पाए जाते है
उत्तर. 16 दाँत
41.मानव का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Homo Sapiens
42.मेंढक का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Rana Trgrina
43.बिल्ली का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Felis Domestica
44.कुत्ता का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Canis Familiaris
45.गाय का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Bos Indicus
46.मक्खी का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Musca Domestica
47.आम का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Mangifera Indicus
48.धान का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Oryza Sativa
49.गेंहू का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Triticum Aestivum
50.मटर का वैज्ञानिक नाम क्या है ?
उत्तर. Pisum Sativum

Lucent GK PDF Free Download

You can also share it lucent gk in Hindi pdf through the Facebook, Whatsapp button below, if you want a similar PDF daily, then visit our website daily.

Like Us on FB
Follow Us on Twitter
Join Us On Facebook

Study Material for Competitive exam 2020 :

  1. Haryana GK in Hindi PDF
  2. Current Affairs Hindi PDF
  3. GK PDF Hindi Book
  4. Rajasthan GK in Hindi
  5. GK Science in Hindi PDF
  6. Arihant GK Book Download PDF
  7. Indian Railway GK in Hindi
  8. Static GK PDF in Hindi

Job-Adda.in Made only for Educational Purpose, and some books, Notes, PDF Material, Books available on it do not own, nor have it been created nor scanned. We only provide the link and material already available on the Internet. If in any way it violates the law or has any problem, please mail us: – rohitstudy88@gmail.com

So how did you like our Lucent General Knowledge GK Book PDF, tell us about it by commenting below. If you find this book beneficial, then here we are providing some more Hindi Grammar Books as well.

TAG – Lucent GK PDF, Lucent General Knowledge PDF, Lucent GK Book PDF, Lucent GK Book, Lucent Book PDF, Lucent’s General Knowledge PDF, Lucent GK Latest Edition.

Leave a Comment

error: Alert: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!