Downloads Maths

Math Trick Hindi PDF Free Download

Math Trick Hindi PDF Today in this post We are providing Math Trick Hindi PDF Notes Which is mainly important for MPPSC, SSC, UPPSC, Railway, SSC, Bank, SI, Railway and all other competitive exams. Math Trick Questions Answers Download Free From Link Given Below. Math Trick Hindi PDF Download, Plays a vital role in Competitive Exams 2019. So candidates must focus on this topic and download this PDF With Answer to get important questions with best solution regarding Various Exams.

Math-Trick-Hindi-PDF

Arithmetic (Volume-1)

  • काम और समय
  • पाईप और टंकी
  • समय और दूरी
  • नाव और धारा
  • प्रतिशतता
  • लाभ और हानि
  • मिश्रण
  • अनुपात एवं समानुपात
  • साझेदारी
  • औसत
  • चक्रवृद्धि व्याज
  • साधारण व्याज

Advance Maths (Volume-2)

  • संख्या पद्धति और बीजगणित
  • लघुत्तम समापवर्त्य एवं महत्तम समापवर्त्य
  • ज्यामितीय
  • निर्देशांक ज्यामितीय
  • क्षेत्रमिति (2D)
  • त्रिकोंमिति (3D)
  • उचाई और दूरी
  • संखिकी

Download Math Trick Hindi PDF

Book Name Math Trick PDF in Hindi
Quality Good
Language Hindi
No. of Pages 424
Size 22 MB
Format PDF

Download PDF

Math Trick Hindi PDF

1.   The product of 2 numbers is 1575 and their quotient is 9/7. Then the sum of the numbers is –

a.   74

b.   78

c.   80

d.   90

Ans. C

2.   The value of (81)3.6 * (9)2.7/ (81)4.2 * (3) is __

a.   3

b.   6

c.   9

d.   8.2

Ans. C

3.  √6+√6+√6+… is equal to –

a. 2
b. 5
c. 4
d. 3

Ans. C

4.   The sum of the squares of two natural consecutive odd numbers is 394. The sum of the numbers is –

a.   24

b.   32

c.   40

d.   28

Ans. D

5.   When (6767 +67) is divided by 68, the remainder is-

a.   1

b.   63

c.   66

d.   67

Ans.  C

6.   In a division sum, the divisor is 4 times the quotient and twice the remainder. If a and b are respectively the divisor and the dividend then-

a.   4b-a2 /a  =3

b.   4b-2a /a2 =2

c.   (a+1)2 = 4b

d.   A(a+2)/b = 4

Ans. D

7.   If 738 A6A is divisible by 11, then the value of A is-

a.   6

b.   3

c.   9

d.   1

Ans. C

8.   The east positive integer that should be subtracted from 3011 * 3012 so that the difference is perfect square is-

a.   3009

b.   3010

c.   3011

d.   3012

Ans. C

9.   P, Q, R are employed to do a work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of work. Wage of Q, in rupees, is-

a.   2850

b.   3750

c.   2750

d.   1000

Ans. D

10.  A can do a piece of work in 24 day, B in 32 days and C in 64 days. All begin to do it together, but A leaves after 6 days and B leaves 6 days before the completion of the work. How many days did the work last?

a.   15

b.   20

c.   18

d.   30

Ans. B

So how did you like our Math Trick Hindi PDF, please tell us by commenting below and also for any kind of notes below, let us know which notes you need available and which information related to the recruitment exam is available in Hindi. Do share with any other students.

Leave a Comment

error: Alert: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!