Downloads Maths

Math Tricks in Hindi PDF Free Download

Math Tricks in Hindi PDF Today in this post We are providing Hindi Maths Short Tricks in Hindi PDF Notes Which is mainly important for MPPSC, SSC CGL, UPPSC, Railway, Bank, SI and all other competitive exams. Download Tricky Maths Tricks Questions Answers PDF Download From Link Given Below. SSC Maths Tricks PDF Free Download, Plays a vital role in Exams 2019. So candidates must focus on this Study Material and download this Short Tricky Math Book Free PDF With Answer to get important questions with best solution regarding Various Exams.

Math Tricks in Hindi PDF

Mathematics Tricks in Hindi PDF

Short Maths Tricks in Hindi PDF Download

Book Name Math Tricks Notes PDF in Hindi
Quality Good
Language Hindi
No. of Pages 1024
Size 101 MB
Format PDF

Math Tricky Notes in Hindi PDF

1.   The product of 2 numbers is 1575 and their quotient is 9/7. Then the sum of the numbers is –

a.   74

b.   78

c.   80

d.   90

Ans. C

2.   The value of (81)3.6 * (9)2.7/ (81)4.2 * (3) is __

a.   3

b.   6

c.   9

d.   8.2

Ans. C

3.  √6+√6+√6+… is equal to –

a. 2
b. 5
c. 4
d. 3

Ans. C

4.   The sum of the squares of two natural consecutive odd numbers is 394. The sum of the numbers is –

a.   24

b.   32

c.   40

d.   28

Ans. D

5.   When (6767 +67) is divided by 68, the remainder is-

a.   1

b.   63

c.   66

d.   67

Ans.  C

6.   In a division sum, the divisor is 4 times the quotient and twice the remainder. If a and b are respectively the divisor and the dividend then-

a.   4b-a2 /a  =3

b.   4b-2a /a2 =2

c.   (a+1)2 = 4b

d.   A(a+2)/b = 4

Ans. D

7.   If 738 A6A is divisible by 11, then the value of A is-

a.   6

b.   3

c.   9

d.   1

Ans. C

8.   The east positive integer that should be subtracted from 3011 * 3012 so that the difference is perfect square is-

a.   3009

b.   3010

c.   3011

d.   3012

Ans. C

9.   P, Q, R are employed to do a work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of work. Wage of Q, in rupees, is-

a.   2850

b.   3750

c.   2750

d.   1000

Ans. D

10.  A can do a piece of work in 24 day, B in 32 days and C in 64 days. All begin to do it together, but A leaves after 6 days and B leaves 6 days before the completion of the work. How many days did the work last?

a.   15

b.   20

c.   18

d.   30

Ans. B

So how did you like our Maths Tricks in Hindi PDF, please tell us by commenting below and also for any kind of notes below, let us know which notes you need available and which information related to the recruitment exam is available in Hindi. Do share with any other students.

Leave a Comment

error: Alert: कृपया उचित स्थान पर क्लिक करें !!